Organik bal, diğer organik arı ürünleri olan organik propolis, organik arı sütü ve organik polen gibi, T.C. Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğe uygun şekilde üretilen, üretilirken ve pazarlanırken bağımsız sertifikasyon firması tarafından kontrol edilen baldır.
Organik tarım yönetmeliğinde her yıl bir veya birkaç değişiklik yapılmasına rağmen amaç ilaç ve kimyasallardan arınmış temiz bir ürün elde etmek ve bunu belgelemektir. Organik bal ile doğal bal üretimin farkı, doğal üretimin belgesiz ve kontrolsüz oluşudur. Piyasada organik bal, organik olmayanlara göre birkaç kat daha fazla denetlenir, bu durum organik balların güvenirliğini artırır. Mevcut organik tarım yönetmeliğine göre, organik bal, ilaçlı tarım alanları ve sanayi alanlarından 5 km uzağında kovanlarda veteriner ilacı kullanılmadan üretilmesi gerekmektedir.
Bal satın alırken, organik sertifikalı balı tercih ederek, gerçek bal aldığınızdan emin olabilirsiniz. Mevcut yönetmeliğe göre organik gıdalarda tarım bakanlığının organik logosunun olması gerekmektedir. Organik gıda konusuna çok hâkim olmasanız bile sadece organik gıdalarda bu logoyu aramanız yeterli olacaktır.
Her besinin olduğu gibi, kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan balın da organik tüketilmesi sağlığımız için önemlidir.
Organik Bal Nasıl Anlaşılır?