Balın değerini tadından, renginden, akışkanlığından anlamak mümkün değildir.
Baldaki kalite, ancak teknik donanımın yeterli olduğu bir laboratuvarda tüm bileşimlerinin analiz edilmesiyle anlaşılabilir. Bu analizlerde diastaz sayısı, nem oranı, asitlik derecesi, HMF miktarı gibi kriterlerin hepsi incelenir. Fakat kaliteli baldaki en önemli kriter prolin miktarıdır. Çünkü bal, protein kaynağı olan doğal bir besindir ve prolin, proteini oluşturan 20 aminoasitten biri olup balın saflık derecesini gösteren en önemli aminoasittir. Ayrıca prolin, sadece balda bulunur ve bunu yapay yollarla dışardan sağlamak mümkün değildir.
Yani prolin değeri balın gerçekliğinin, kalitesinin ve antioksidan aktivitelerinin belirlenmesinde kullanılan en önemli parametredir. Sahte ballarda prolin değeri yok denecek kadar azdır. Bu nedenle sahte ballarla mücadele edebilmek için Türk Gıda Kodeksi'nde daha önce 180 mg/kg olan minimum prolin değeri, 2013 yılında 300 mg/kg'a çıkarılmıştır.
Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine göre baldaki prolin miktarı en az 300 mg/kg olmalıdır. Kaliteli ballarda prolin değeri 450-500 mg/kg ‘a kadar yükselir.Şenli Bingöl Balları ise T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Bingöl Üniversitesi Bingöl Üniversitesi Merkezi Laboratuvar Uygulama ve Araştırma Merkezi Laboratuvarında yapılmaktadır Laboratuvarında yapılan analiz sonuçlarına göre 544,12 mg/kg prolin içermektedir.
Başka bir deyişle; Bingöl Karlıovanın 2400 rakımlı Karlıova yaylasındaki binlerce çiçekten topladığımız nektarlarla, balımızın besin değeri Bal Tebliği’nin üzerine çıkmıştır. Ballarımız, yüksek kaliteli bir çiçek balı olmaktan da öteye geçmiş bir şifa kaynağı haline gelmiştir.
Şenli Bingöl Balları, 1996’den beri geleneksel üretimdir.
Sağlık ve mutlulukla,afiyet şifa olsun!